top of page

Prediabetes Programma

Diabetes is op dit moment volksziekte nummer 1. Wat veel mensen niet weten is dat diabetes levensbedreigend is! Het goede nieuws is dat alle risico’s en nadelige gevolgen te verminderen en vaak zelfs te voorkomen zijn door een gezonde leefstijl. Verantwoord bewegen houdt je lijf gezond, voorkomt en/of beperkt de symptomen van diabetes en verlaagt het risico tot het krijgen van allerlei andere chronische ziekten.



Voor wie is dit traject?
Dit traject is voor jou indien je huisarts of andere medische specialist een verhoogde bloedglucose (suiker) waarde ( >5,7 en < 6,4) heeft geconstateerd en je heeft meegedeeld dat je een verhoogd risico hebt op het verkrijgen van diabetes. In deze fase heb je nog alle mogelijkheden om de glucosewaarde lager te krijgen door het aannemen van een gezonde leefstijl. Misschien leef je al heel gezond of heb je geen idee waar die verhoogde glucosewaarde vandaan komt... Tijdens de intake krijg je informatie en inzicht waarom de glucosewaarde kan stijgen en wat je eraan kunt doen om deze weer stabiel en lager kan krijgen.

Een belangrijk aspect bij een verhoogde glucosewaarde is gericht bewegen. Het kan zijn dat je nu beperkt wordt in je bewegen door een klacht. In dat geval wordt ook onze fysiotherapeut betrokken bij jouw traject.



Wat houdt het traject Prediabetes en Bewegen in?
Intake
Je start onder begeleiding van onze diabetes beweegdeskundige met een uitgebreide intake om alle informatie in kaart te brengen. Ook worden hier verschillende metingen en testen (BMI, middelomtrek, Uithoudingsvermogentest, bloeddruk) gedaan voor het bepalen van de beginsituatie en vervolgens de voortgang. Op basis hiervan wordt in samenspraak een plan van aanpak gemaakt. Dit is een beweegplan met indien nodig een voedingsplan.

De eerste maand
In de eerste maand beweeg je vier keer samen met de diabetes beweegdeskundige of fitnessinstructeur zodat je het beweegplan goed uitvoert en je precies weet wat de bedoeling is. Buiten deze trainingen om kun je deelnemen aan verschillende groepsactiviteiten onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur.

De eerste evaluatie
Bij de eerste evaluatie worden de testen en metingen nogmaals uitgevoerd en de resultaten besproken. Op basis hiervan bespreek je samen met de diabetes beweegdeskundige het vervolg.

De volgende 2 maanden
In de eerste maand heb je al een goed inzicht gekregen in het traject en hoe jij je daarbij voelt. Op basis hiervan maak je de volgende keuze.

1. Het programma zelfstandig voortzetten middels individueel trainen en evt. deelname aan de groepslessen. Iedere maand vindt dan wel de evaluatie plaats voor het testen en meten en het evalueren van de voortgang.
2. Het programma voortzetten zoals de eerste maand, waarbij meer training en samen met de Diabetes

beweegdeskundige worden uitgevoerd.



Lidmaatschap op de leefstijlclub
Tijdens dit traject heb je onbeperkt toegang tot de leefstijlclub.nl Hiermee kun je online je meet- en testgegevens bekijken, E-learning modules volgen over een gezondere leefstijl en je krijgt toegang tot de leefstijlclub facebook pagina waar je op de hoogte gehouden wordt van allerlei interessante informatie omtrent leefstijl.



Waarom is dit traject zo uniek?
In de regel is de informatievoorziening prima. Het is echter voor veel mensen moeilijk om de verkregen informatie om te zetten in daden. Onderzoek heeft aangetoond dat om echt iets te bereiken een gericht leefstijlprogramma nodig is met strakke en gerichte begeleiding. Dit staat in ons traject centraal. Een andere belangrijke pijler in ons beweegprogramma is het bewegen volgens de schijf van drie.

De betrokken partijen in dit beweegprogramma zijn huisartsen, praktijkondersteuners, pedicuren, diabetes verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en sport- en beweegaanbieders. Het is een doordacht traject op basis van ervaring en kennis.


Hoelang duurt dit traject?
Het traject duurt 3 maanden.



Wat zijn de effecten van dit traject?
Bij alle deelnemers neemt het gezondheidsrisico duidelijk af. Je zult je:
• fitter en fijner voelen
• zekerder voelen
• gezondere bloedglucosewaarden krijgen
• gezondere HbA1c-waarden krijgen
• een gezondere bloeddruk hebben
• een gezond gewicht krijgen
• bewegen leuk (zijn gaan) vinden
• bewuster met voeding omgaan
• meer energie hebben.



Wat kost het?
Het traject kost € 55,95 per maand voor 3 maanden incl. sportabonnement. Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar wat en tot welk bedrag er via de fysiotherapeut en dietist wordt vergoed. Dieetbehandeling zal voor de doelgroep Diabetes Mellitus wel weer (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit de basisverzekering.  



Hoe kan ik deelnemen?
Klik hier voor deelname.

​Play-Fit Fitness Centrum Scheepsbouwersweg 7a 1121 PC Landsmeer

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
bottom of page